Kennel Across

Om mig och kennel Across

Jag har haft Westiesar i mitt liv sedan 1963 eftersom min mamma Britta Backman var uppfödare under kennelnamnet Tabac. Jag gick min första trimkurs 1968 för ingeger Grünberger, kennel Hardly och hjälpte sen mamma med vardagstrimning av hennes uppfödning. På den tiden trimmade man bara 2-3 ggr/år och drog då bort nästan all päls. Hundarnas vardagsfrisyrer då var inte i närheten av det vi åstadkommer idag med regelbunden trimning. Jag var med mamma på utställningar och då WestieAlliansen bildades och den första tidningen skulle ut till medlemmarna var jag med och bladade den då den var var skriven på numrerade A4 sidor och häftades ihop.

Så kom mina tonår med utbildning, flytt till eget hem och efterföljande jobb som gjorde det omöjligt att ha hund. Som tur var kunde jag åka hem till mina föräldrar och få hundbehovet tillfredställt. Jag försökte hitta alternativa djur att leva med som underlater, guldfiskar, en angorakanin och en talande gråjako papegojja. 

1992 kom tillfället, jag fick tillstånd att ha hund med på jobbet! Eftersom mamma slutat att föda upp spred jag ut min önskan bland uppfödarna och fick efter lång väntan äntligen få köpa en valp av Annika Josefsson, Kennel Zorros i Stenungsund. Gissa om jag var lycklig då jag lånade mammas bil och åkte ner och träffade Annika och tittade på kullen då de var 5 veckor. Sen kom en oändlig väntan.

Den 22 maj 1993 hämtade jag hem Kenzie, min första egna hund. Han blev 11 år och under de åren lärde jag mig utställningstrimma honom och började samtidigt ta emot trimhundar att öva på. Vi tränade lydnad, Agility och prövade på de flesta aktiviteter man kan hålla på med. Han var med mig överallt, vi åkte tåg, flög, bilade, bussade, tunnelbana och cykelkorg. Han var alltid glad och med på noterna vad jag är hittade på.

Jag engagerade mig i ÖstWestie och höll kurser i bl a katarellsök och aktivering. Dessutom satsade vi på utställning och han fick titlarna Internationell och Nordisk Champion Zorros Sir Alexander Mac Kenzie.

2002 hade jag bestämt mig för att jag ville börja med uppfödning och köpte en tik av Kerstin Walther, kennel Riwals. Hon kallades Tinka och fick titeln Svensk Utställnings Champion, SE UCH Riwals Pride and Joy. En härlig tik full av enegi och hon är stamtik till min uppfödning.

Min och Tinkas första kull föddes den 18 augusti 2004. Det var 3 tikvalpar där 2 ställdes ut och jag kunde glädjas åt mina 2 första egenuppfödda Utställnings Champions.

SE UCH Across My Fair Lady, Lexie och SE UCH Across Funny Girl, som ägdes av Katarina Nodemar, kennel Hopscotch Castle.

Tinkas nästa kull  föddes 1 oktober 2005. 2 hanar och 4 tikar. Jag behöll SE UCH Across Lambeth Walk, Dickens som nästan blev 15 år så näs som på 2 månder. Ulrika Olsson, kennel Shakers köpte SE UCH Across Piccadilly Circus, Prillan. Ytterligare 2 Champion! Dessutom ställdes Across Chester Square, Chester ut och tog 2 cert. Across Abbey Road ställdes också ut men tyckte inte det var kul så hon fick valpa istället.

Både Prillan och Chester är pigga och lever än idag nästan 15 år gamla.

På den vägen är det och det har blivit några kullar genom åren, på gott och ont. När det går bra är det det underbaraste och roligaste man kan hålla på med men när det inte går bra kommer tårarna och det är tufft för både tiken och mig. Man måste hela tiden vara medveten om att det är levade individer med känslor man hanterar.

Mitt avelsarbete fortsätter genom att gå utbildningar och ha en bra relation med andra uppfödare då erfarenhetsutbyte är ovärderligt. Jag ställer ut mina hundar för att det är viktigt att få mitt avelsarbete bedömt av kunnig domare så jag bevarar rasstandarden. Jag trimmar Westie vilket ger en natulig regelbunden kontakt med mina valpköpare och uppfödningar och med rasen som helhet.

Jag kan bara säga att avel är ett ansvarfullt och svårt arbete med många krokiga vägar. Bra är att finns det uppfödarutbildningar och kurser  att gå genom bl a Svenska Kennel klubben. Jag har genomgått uppfödarutbildningen 2 gånger med ett antal år emellan, jag har gått några kurser i genetik, varit på föreläsningar om sjukdommar m m och deltar på Westie Alliansens uppfödarmöten eftersom jag ser att inom det här området blir man aldrig fullärd, tvärtom ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan…

Avel och genetik är svårt men intressant!

28 september 2020// Lena

Användbara länkar - Exempel

Här nedan har vi lagt in lite blandade länkar till olika resurssidor som du kan ha nytta av när du bygger vidare på din hemsida. Du kan också redigera dokumentet och radera de länkar som du inte vill ha kvar, eller lägga in dokumentet som ett nytt objekt på en egen sida.

Public Domain Pictures
På PDP kan du fritt ladda ner bilder som du kan använda på olika sätt. Där kan du också ladda upp egna bilder som du vill dela med dig till andra.
  SXC
  På SCX hittar du massor med gratisbilder att ladda ner, men det är viktigt att du kontrollerar licensen för varje bild. Välj en kategori i rullningslistan högst upp på sidan för att få en lista med bilder.
   everystockphoto
   Sökmotor för att leta efter gratisbilder. Viktigt att kontrollera licensen för de bilder du vill ladda ner.
    
   Du kan ändra, radera och redigera länkarna ovan, och istället lägga in egna intressanta länkar.