Kennel Across

Att föda upp valpar

är underbart när allt går som det ska men det är ett ansvarfullt jobb

Här kommer lite information om vad det innebär att föda upp valpar.

Många tror att det är så enkelt att när tiken löper får hon träffa grannens hanhund och så blir det friska sunda valpar. Inget kan vara mer fel, om man vill vara en seriös uppfödare av en viss ras. Det finns en rasstandard att förhålla sig, ett kulturarv att förvalta, och varje uppfödares dröm och mål är att föda upp hundar så nära idealet för standarden som möjligt på alla plan. Exteriört, mentalt, friskt och sunt. Detta är dock inte så lätt. Det är levande material och genetik vi hanterar och det måste hanteras med respekt.

Första kriteriet är en tik som uppfyller dessa krav så mycket som möjligt. (OBS! Den perfekta hunden är inte född än.) För att inte vara blind för sina egna hundar ställer man ut dom för domare kunniga på rasen, gärna fler gånger, och får dem jämförda med sagda standard 

Om tiken håller måttet kommer nästa svåra uppgift, att hitta en på så många sätt och vis som möjligt passande hanhund som kan förbättra hennes eventuella brister och bibehålla hennes förtjänster. Här kommer också utställningar in och fyller ytterligare en funktion. Vi har chans att se avkommor, kullsyskon, föräldrar och i bästa fall den tilltänkta hanen själv och göra en bedömning om de kan passa ihop. Det här är inte lätt och kräver erfarenhet och sammarbete uppfödare sinsemellan.  

När tik- och hanhundsägare så har kommit överens är det att vänta på att tiken ska börja löpa.  När det sen är dags för parning är det inte säkert att hanen bor i grannskapet. Ofta är det långt att åka och ibland bor hanen t o m utomlands så det krävs planering och logistik att få till det de ”rätta” dagarna.

Sen börjar den lååångsamma väääntan…. är hon dräktig eller? Om hon är det så föds valparna ca 9 veckor efter parning. Då ska allt vara förberett. Valplåda och all övrig utrustning samt veterinär som är standby vid behov. Det är också bra om man själv är utsövd då en valpning kan dra ut på tiden upp till ett par dygn med öppnings stadie, valpning och det pyssel som ska tas om hand efteråt. 

Om allt gått som man önskar har man nu en tik med en kull valpar. Mitt jobb nu, dygnet runt, är att serva tiken på alla sätt och vis och ge henne allt hon behöver för att kunna ge valparna bästa start i livet.

När valparna är ca 2 veckor öppnar de sina ögon och vid 3 veckor börjar det roliga då de börjar gå och leka och det är tid att vänja dom att äta fast föda. Då flyttar de från valplådan till en hage. Vid 4 veckor leker dom och och äter själva och diar bara lite. Då får dom flytta ut från mitt sovrum till en hage i vardagsrummet. Sen är det full fart några veckor med lek, mat och sömn. Och att låta valparna träffa de andra vuxna hundarna och lära sig hundspråk.

Vid 5-6 veckor är det dags att träffa valpspekulanter och hitta rätt hem för valparna att flytta till då de är flyttfärdiga någon gång mellan 8-10 veckors ålder. 

Nu har det gått nästan ett halvår där jag varit låst av att först ha löptik, sen dräktig tik och sedan uppfödning av valparna med allt vad det innebär. Detta är en av anledningarna att vi föder upp så få kullar, även vi behöver tid att göra annat än vara låsta vid valplådan.